Vad kostar en värmepump?
Värmepumpar är dyra enheter som också upptar mycket utrymme. Är de verkligen så stora och dyra?
En luft- och vattenvärmepump kostar mellan 70 000 och 150 000 SEK. Dessutom kostar det 10.000 för att få in den i ett hus och installera den. För en luft / vatten-värmepump kan du få mellan 10.000 och 30.000 SEK bidrag. Detta bidrag kallas investeringssubventioner hållbar energi. Hur mycket bidrag detta är beror på vilken typ av värmepump du köper. RVA har upprättat en förteckning över detta. För mer information om detta bidrag, besök http://värmepump-stockholm.nu.
När du går helt av olja, behöver du inte längre betala fasta rätt avgifter. Om 15 år kommer detta att vara en besparing på 20 000 SEK,-. Det finns också ytterligare besparingar för nybyggda bostäder. Till exempel behöver du inte göra en oljaanslutning från nätoperatören, vilket sparar runt 8500 SEK . Dessutom behövs ingen fördelning av olja-el i huset, vilket också sparar ca 8000 i rörledningar. Slutligen behöver du inte en panna som också sparar 10.000 SEK.
I ett nytt hus som är välisolerat räcker det oftast med en mindre och därmed billigare värmepump. Dessutom beror storleken och därmed priset på en värmepump på storleken på huset, familjens sammansättning, leveranssystemet, varmvattenanvändningen, antalet badrum, på / bort av kokande vattenkran et cetera. När det gäller befintlig konstruktion kan värmepumpen behöva vara större, särskilt om isoleringen är mindre och därför värmebehovet är större än med ett nybyggt hus. Med ett genomsnittligt nybyggt hus med golvvärme räcker den minsta värmepumpen oftast. besök http://värmepumpgöteborg.nu
Den största vinsten av en värmepump ligger i (mycket) lägre energiförbrukning än en panna. När du blir av med oljaen och därför inte längre betalar en fast rättighet, en besparing på 6500 per år är möjlig. Tack vare denna energibesparing, en luft / vatten-värmepump är återhämtat sig mellan 2 och 7 år för ett nytt hus och mellan 5 och 15 år för ett befintligt hus. I kombination med solpaneler är det möjligt att vara helt självförsörjande. Ju mer olja som förbrukas, desto större blir de möjliga besparingarna.
Ingen situation är densamma och som alltid gör en värmepump skräddarsydd. För att spara maximalt måste värmepumpen anpassas till alla de faktorer som nämns ovan. Först då kommer avkastningen att vara optimal och de utlovade återbetalningstiderna kan uppnås. Det är därför klokt att ha er informerade ordentligt.
Nyfiken på hur mycket en värmepump kostar i din situation och hur mycket du kan spara? För en icke-bindande indikation eller oberoende rådgivning, kontakta oss.
Sätt den på 60!
I många hus är temperaturen på uppvärmningen högre än nödvändigt för att göra huset bekvämt och varmt. I ett någorlunda välisolerat hus räcker det ofta med 60 eller 70 grader. Genom att sänka din HR-panna själv kan du spara mycket pengar på din energiräkning varje år!
På dessa sidor hittar du exakt hur detta fungerar och hur du kan arbeta själv. Du kan också läsa erfarenheter av andra som redan har sänkt pannan. För att ställa in din panna perfekt, kan du också ordna vattensidan. Du kan också ta reda på hur det fungerar och hur du kan göra det själv.
Vilken temperatur är din HR-panna på?
Många HR-installationer är inställda på 75, 80 och till och med 95C som standard. Denna höga temperatur är inte nödvändigt att värma ett hus ordentligt. En HR-panna fungerar ännu bättre vid lägre temperatur. Pannan får bara sin höga effektivitet när vattnet som kommer tillbaka till pannan är kallare än 57°C. Först då kan de heta rökoljaerna svalna väl (kondensera) mot det kalla vattnet. För att pannan ska fungera optimalt är en temperatur mellan 30 och 40 grader av returvattnet idealisk.
I ett hus med en HR-panna som justeras vid 80°C eller högre kyls vatten i radiatorerna ner högst ca 10-20°C grader längs vägen, och vattnet som kommer tillbaka är 60-70°C. För högt för bästa avkastning.
Hur sänker jag tillförseltemperaturen?
Genom att sänka vattentemperaturen i pannans inställningar minskar den totala vattentemperaturen i systemet. Vatten kommer också tillbaka kallare, vilket gynnar effektiviteten. Om ditt hus är isolerat och/eller har dubbel/timglas kan temperaturen sänkas ytterligare till minst 50°C. Sänk aldrig temperaturen på pannan än 60, eftersom detta skapar legionella.